İş Görüşmesi Öncesi Hazırlık ve Öneriler
Yavaşlayan ekonomik büyüme ve yüksek işsizlik oranları nedeniyle iş arayanlar nadir bulunan değerli iş görüşmeleri için hazır olmalılar. Başvuranlar onlarca CV gönderebilir, iş sitelerinde yüzlerce form doldurabilir ve yine de hiç cevap alamayabilirler. Bu nedenle yeri geldiğinde yeterli bir iş görüşmesi öncesi hazırlık yapmak her geçen gün daha önemli hale geliyor.
İş Görüşmesinde Yapılacaklar
İş tanımını çalışın ve sizi iş için iyi bir aday durumuna getiren deneyim ve yeteneklerinizi gösterin. Geçmişte ne yaptığınıza dair biraz düşünmek önceki pozisyonlarınızda nasıl değerli olduğunuz konusundaki hafızanızı güçlendirecektir. Önceki işverenleriniz için gerçekleştirdiğiniz en önemli başarılarınız üzerine yoğunlaşın. Organizasyonu daha ileri götürmek için yardım ettiğiniz şeylerin bir listesini yapın. Örneğin bir ürün ya da hizmet için iyi bir fikir sunduğunuz ve bunun sürece uygulandığı bir zamanı düşünün. Önceden bunları kağıda yazmak görüşmeye gittiğinizde hafızanızı tazelemenize yardımcı olacaktır. Organizasyonu araştırın. İnternet sayesinde bilgi kaynakları sınırsız ve bu nedenle şirket hakkında elinizden geldiğince bilgi elde etmeye çalışın. Şirketin tarihi, mevcut pozisyon ve gelecek stratejisi hakkında sorular sormak için hazırlıklı olun. Şirketin tutarlı bir şirket olduğundan emin olmalısınız. Uygun şekilde giyinin. Yok artık diyebilirsiniz ancak bir görüşmede uygun şekilde giyinmenin önemini herkes bilmemekte. Örneğin ofis içi bir iş için görüşmeye gidiyorsanız profesyonel kıyafetler giymelisiniz. Mavi yaka bir pozisyon için görüşmeye gidiyorsanız o pozisyona uygun olabilecek şık bir kıyafetle gitmelisiniz. Örneğin bir kaynak işi için görüşmeye gidiyorsanız sizden takım ve kravat beklemezler, onun yerine haki renkli yakalı bir gömlek iyi olabilir. Nefesinizin iyi koktuğundan emin olmak için ağız sağlığınıza da dikkat etmelisiniz.
Bir kaç dakika önceden gidin ki gittiğiniz yer ve çevre hakkında bilgi edinecek vaktiniz olsun.
İyi bir ilk izlenim bırakın. İlk izlenimler her zaman devam eder bu nedenle sade bir el sıkışı önerin ve mülakatçının gözlerine bakın. Düzgün bir sesle, açıkça ve göz kontağını kaçırmadan konuşun. Görüşmeci kişi adayın gergin olduğunu deneyimleri sayesinde anlayabilir ancak hissettiğiniz iç gerilimin üstesinden gelmeye çalışın. Yaptığınız araştırmaya dayalı olarak şirket hakkında sorular sorun. Şirket kültürü ve genel çalışma ortamı hakkında bilgi edinmeye çalışın. Yerine geçeceğiniz kişinin kim olduğunu ve neden ayrıldığı hakkında sorular sorun. Burada amacımız o kişinin terfi mi aldığı yoksa başka sebeplerden mi ayrıldığını öğrenmek. İsteyeceğiniz son şey sorunlu bir pozisyona atlamaktır.
Tüm sorulara dürüstçe ve pozitif cevap verin. Önceki patronunuzla kötü bir şekilde ayrılmış olsanız bile ilişkinizin olumlu yanlarını paylaşın.
Mümkün olduğunca kendiniz ve iş geçmişiniz hakkında bilgi vermeye çalışın. Her zaman CV veya başvurunun yetersiz kaldığı noktalar olacaktır. Cevaplarınızın içini doldurmaya çalışın ancak görüşmecinin de söz alabileceği şekilde anlatın. Görüşmeciye teşekkür edin ve onlardan haber alacağınızı umduğunuzu söyleyin. Güzelce elini sıkın, gülümseyin ve ayrılırken göz kontağını kaybetmeyin. Bir teşekkürler notu ile devam edin. Bu çok büyük bir mesele olmayabilir ancak bazen bu iki yakın adayın ayrıldığı noktadır. Görüşme için kişiye kısa bir teşekkür notu yazın ve işe olan ilginizi belirten bir iki satırlık bir yazı ekleyin. Bir iki hafta bekledikten sonra görüşmeciye işin durumunu sorun. Alım süreciyle ilgili bilgilendirilmede tutulmayı istediğinizi bildirin. Bu hala ilgilendiğinizin ve eğer biri alındıysa yeni bir iş için başvurabileceğinizin garantisidir.
İş Görüşmesinde Yapılmayacaklar
- Görüşme sırasında cep telefonunuzun titreşimde olduğundan emin olun. Titrerse ilgilenmeyin ve cebinizden çıkarmayın.
- Şirket ve faydaları hakkında soru sormayın – en azından en başta. Bu ilişki geliştikçe zaten gelecektir. Görüşmenin ilk aşamasını geçmeye çalışın.
- Eski patronlarınız, iş arkadaşlarınız ve elemanlarınız hakkında kötü şeyler söylemeyin.
- Görüşme sırasında sakız çiğnemeyin.
- Görüşmeciye kişisel sorular sormayın.
- Öz güveninizin ukalalığa dönüşmesine izin vermeyin.
- Görüşmeciye tüm kişisel sorunlarınızı ve neden işe ihtiyacınız olduğunu söylemeyin. Acındığınız için değil işe uygun olduğunuz için alınmak istediğinizi bilin.
- Mümkün olan ödeme ve minimum maaş isteğiniz hakkında çok belirgin ifadeler kullanmayın. Ne olursa olsun, istediğiniz düzeyin çok altında olsa da, düşüneceğinizi söyleyin. Amacınız kapıdan içeri girmek, kendinizi kanıtlamak ve bununla değerinizi artırmak.
- İş için neleri yapmayacağınızın sınırını çok çizmeyin. Örneğin, asla hafta sonları çalışmayacağınızı söylemeyin.