Bebeklerin Oyun Anlayışı Nasıl Gelişir?
Çocuğunuzun Sosyal Becerileri
Çocuklar yaşıtlarına ilgi duyarlar ancak sosyal becerileri henüz tam olarak gelişmediğinden arkadaşlık kurmayı ve aslında arkadaşlık kursa da bunu nasıl yürüteceğini bilemezler. Fakat içten içe diğer çocuklarla oynamak için can atarlar. Çocuğunuzun sosyal becerilerin aşama aşama nasıl ilerlediğini merak ediyor musunuz? Buyurun bakalım:
• Başlangıçta bebeğiniz yalnız oynar.
• Daha sonra izleyici konumuna geçer ve kendisinden büyük çocukların oyunlarını izlemeye başlar.
• Diğer çocuklarla biraz vakit geçirdikten sonra paralel oyun oynamaya yönelirler. Paralel oyun bir arada, aynı mekanda fakat birbirlerinden bağımsız oyun oynamaktır. Bu oyun daha çok birlikte oynuyor gibi göründükleri ama oyunlarını yine kendi kendine sürdürdükleri bir oyun türüdür. Mesela birkaç çocuk bir araya gelerek kumlarla birbirleriyle hiç konuşmadan oynayabilirler.
• Bu paralel oyunlar daha sonra birlikte hareket ettikleri oyunlara dönüşür. Böyle oyunlarda çocuklar birbiriyle ilişkili eylemlerde bulunur. Birbirlerine yakın ama yine kendi kafalarında yarattıkları değişik fikirlere uygun olarak oyun oynamaya devam ederler. Bu süreçte hala diğer aşamaya geçmek için gerekli olan fikir alışverişi ve karşılıklı etkileşim yoktur.
• En sonunda işbirliği kurabildikleri oyun türüyle ilgilenmeye başlarlar. Diğer aşamanın tam tersi olarak bu aşamasa oyun sadece başkalarıyla etkileşim içinde olmak adına oynanır ve artık oyunlar bu şekilde daha zengin ve oyun süresi daha verimli hale gelir. Oyunun hayal güçlerini kullanabildikleri yönü de artmıştır.
Çocuğunuza Öneride Bulunun
Bebeğinize bu aşamaları geçerken yapacağı şeyleri açıklayarak ve bazı önerilerde bulunarak yardım edebilirsiniz. Buna göre bebeğiniz paralel veya işbirlikçi oyunlarla ilgilenmeye başladıktan sonra onu “ bak Zeynep’in yaptığı şey ne güzel olmuş, bebeğine süt veriyor ona bu sütü götürsene beraber içirin” ya da “Ali bir tren istasyonu kuruyormuş, ona yardım edelim mi? Ali, seninle oynayabilir miyiz? Tren istasyonunun kenarlarına bu ağaçları dikelim biz de olur mu?” gibi cümlelerle yönlendirilebilir. Kafasında oyuna katılmasını kolaylaştırabilecek fikirler yaratmasına yardımcı olabiliriniz. Yardımcı olduğunuz her an onun oyun alışkanlıklarını geliştirecektir.